v
DEVELİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ - TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Sira No 
Aciklama 
1Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanır. Sosyal bilimlerin diğre alanlarında yürütülen çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2Türk dili ve edebiyatı sahasına giren eserleri okuma, anlam, inceleme ve yorumlama konusunda kuram ve yöntemleri öğrenir ve bunları eserler üzerinden eleştirel bir bakış açısıyla uygular.
3Türk dili ve edebiyatı alanında kazandığı bilgi, beceri ve yetkinliklerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
4Türk dili ve edebiyatı alanında bilgi ve internet teknolojilerini kullanarak nicel ve nitel verilerle bilgileri düzenler, iletir, saklar; kişi ve kurumlarla paylaşır.
5Türk dili ve edebiyatı alanında yapılmış güncel araştırmaları takip edebilecek, meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisi edinir. Bu yabancı dil bilgisiyle kendi alanındaki bilgileri takip eder.
6Beşeri bilimler alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır ve bu etkinliklerin düzenlenmesinde etkin rol alır.
7Beşeri bilimler alanı ile bilgilerin uygulanması sürecinde etik ve ahlaki değerleri gözeterek kalite yönetim süreçlerine uygun davranır.
8Beşeri bilimler alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır.
9Türkçeyi doğru, güzel ve etkin kullanmayı öğrenir, anlama, yorumlama, çözümleme etkinliğine yönelik bu alandaki bilgisini geliştirir.
10Türk dilinin tarihi lehçelerinin yazıldığı alfabeleri öğrenir. Bu alfabelerle yazılmış metinleri Türkiye Türkçesine çevirir.
11Türk dilinin çağdaş lehçelerinin yazıldığı alfabeleri öğrenir. Bu alfabelerle yazılmış metinleri Türkiye Türkçesine çevirir.
12Yeni Türk edebiyatının tarihi dönemlerine ve edebiyat tarihçiliğine uygun olarak bilimsel bir şekilde incelemeler ve değerlendirmeler yapar. Dönemlerin tarihini, evrelerini ve gelişimini öğrenerek dönemlere hakim olan başlıca akım, ekol, edebi çevre, yazar ve şairleri manzum ve mensur eserleriyle öğrenir.
13Eski Türk edebiyatı tarihini araştırır ve öğrenir. Eski Türk edebiyatı manzum ve mensur eserlerini Osmanlı Türkçesi alfabesiyle okur ve günümüz alfabesine aktarır. Bu metinler üzerinde nesre çeviri, şerh, tahlil, yorum ve inceleme çalışmaları yapar. Eski Türk edebiyatında kullanılan nazım biçimlerini ve aruzu kavrar.
14Türk halk edebiyatının ortaya çıkışını sağlayan sözlü, yazılı ve elektronik kültür ortamlarını kavrar. Sözlü kültürün temel niteliklerini öğrenerek halk edebiyatı metinleri üzerinde inceleme ve değerlendirme yapar. Bu metinlerin hangi temel esaslar üzerine inşa edildiğini kavrayarak anonim, aşık ve tekke edebiyatı çevresinde şekillenen halk edebiyatının tarihi ve sosyo-kültürel gelişimine hakim olur.