v
PINARBAŞI MESLEK YÜKSEKOKULU - PAZARLAMA
Sınav Yönetmeliği, Ölçme Ve Değerlendirme

Kayseri Üniversitesi Pınarbaşı Suna Yalçın Meslek Yüksekokulu Eğitim- Öğretim Yönergesi'ne göre derse devam ve yoklamalar, sınavlar ile başarının ölçümü ve değerlendirilmesine ilişkin maddeler aşağıdaki gibidir.


Derse devam ve yoklamalar:

MADDE 15 - (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğunun sınırı teorik derslerde en az % 70, uygulamalı derslerde ise en az %80’dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler dönem veya yıl sonu sınavlarına giremezler. Öğrencilerin devam durumları ders sorumlularınca izlenir. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Bir dersin devamım alıp da başarısız olan öğrencilerin, dersi tekrarlamaları durumunda yeniden devam şartı aranmaz; ancak, uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden yeniden devam şartı aranabilir.

Sınavlar:

MADDE 16

(1) Ara sınavları, mazeret sınavları, dönem veya yıl sonu sınavları, bütünleme ve Senatoca belirlenen diğer sınavlar aşağıdaki esaslara göre yapılır:

a) Sınavlar; test, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-Sözlü, yazılı-uygulamalı ya da yazılı-sözlüuygulamalı olarak yapılabilir. Bir ders için her dönemde en az bir ara sınav yapılır. Sınavların yapılış şekillerine ve sayılarına ilgili kurul karar verir.

b) Öğrenciler, sınav programlarında belirtilen gün, saat ve yerde sınava girmek zorundadır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi hâlinde aldığı not iptal edilir. Öğrenciler, sınavlarda kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.

c) Dini ve milli bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

ç) Haklı ve geçerli sebeplerle ara sınava giremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurulunca mazeret sınavı hakkı tanınır. Ara sınavların dışındaki sınavlar için mazeret sınavı hakkı tanınmaz. Mazeret sınavından yararlanmak isteyen öğrencilerin ders dönemi bitmeden ve mazeretin sona ermesinden itibaren en geç yedi gün içinde ilgili birime başvurmaları gerekir. Mazeret sınavı hakkı, aynı ders için birden fazla kullanılamaz. Mazeret sınavları ilgili dönem içinde yapılır.

d) Derse kayıt ve devam şartlarını sağlayan öğrenciler, akademik takvime uygun olarak dönem veya yıl sonu sınavlarına girerler.

e) Azami ders yükü sınırları içinde kalmak şartıyla öğrenciler, notlarırını yükseltmek üzere her dönem başında başarılı oldukları derslere yeniden kaydolarak o dersin sınavlarına girebilirler. Ayrıca yarıyıl sonu sınavı sonucunda başarılı olan öğrenciler not yükseltmek amacıyla bütünleme sınavına girebilirler. Her iki durumda da en son alınan not geçerli sayılır. Not yükseltmek için sınava girmek isteyen öğrenciler, o dersin bütünleme sınavının yapılacağı tarihten en az üç gün önce ÖBİSİS''''den sınava gireceklerini belirtmek zorundadırlar. Aksi durumda bu öğrenciler sınava giremezler; sınava girseler dahi sınavları geçersiz sayılır.

f) Bütünleme sınavları her dönem sonrasında ilgili dönem dersleri için yapılabilir. Bu sınavın yöntemine ve tarihine ilgili kurul karar verir. Sınıf geçme sistemi uygulayan birimlerde ek bütünleme sınav hakkı Senato tarafından belirlenebilir.

g) Bütünleme sınavlarından sonra devamını almış olmak kaydıyla dönemine bakılmaksızın mezun olabilmek için ders hükmünde olmayan bitirme ödevi, bitirme tezi, staj ve hazırlık sınıfı hariç tek dersi kalan öğrencilere tek ders sınav hakkı verilir. Tek ders sınavında ara sınav notu dikkate alınmaz. Tek ders sınavına giren öğrencilerin başarı notu, sadece tek ders sınav notuna göre belirlenir.

Başarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi:

MADDE 19

(1) Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav ve dönem sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfır (0)’dır.

(2) Ara sınav puan ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir.

(3) Ham başarı puanı; dönem veya yıl sonu sınav puanının % 60’ına, ara sınavların puan ortalamasının % 40’inin eklenmesi ile hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur; ancak, ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar tam sayıya tamamlanır.

(4) Ham başarı notları, esasları Senato tarafından belirlenen bağıl not dönüşüm yöntemlerinden yöntem I (50 Civarı) kullanılarak belirlenir.

(5) Üniversitede kullanılan 4’lük sistem başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir: Başarı Notu Katsayı Başarı Derecesi AA 4.00 Mükemmel BA 3.50 Pek iyi BB 3.00 İyi CB 2.50 Orta CC 2.00 Yeterli DC 1.50 Kalır DD 1.00 Kalır FD 0.50 Kalır FF 0.00 Kalır (6) Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az CC veya daha yukarı olması gerekir.